Ce înseamnă a iubi cu adevărat
Părintele Savatie Baștovoi, în una din minunatele și îndrăgitele sale cărți intitulată A iubi înseamnă a ierta, ne spune următoarele: ,,Dumnezeu, cînd s-a pogorît în lume, mai întîi ne-a iertat, ne-a iertat pentru că L-am trădat în rai, ne-a iertat că ne-am îndepărtat de poruncile pe care ni le-a descoperit prin prooroci, ne-a iertat de toate. Ne-a iertat pentru că ne-a iubit”. Iată că astăzi majoritatea dintre noi credem că avem iubire și dragoste față de cei din jur, dar nu este așa, de oarece iubirea ce o avem față de cei din jurul nostru nu este întemeiată pe iertare. Mulți iubim și avem dragoste doar pînă ne supără cineva și ne greșește cu ceva. Fie că e vorba de o simplă relație de prietenie, fie că e vorba de relația familiară dintre soț și soție, fie că vorbim despre relația dintre părinți și copii, fie că vorbim de relația dintre conducător și subaltern, toate aceste relații pot merge bine și frumos doar pînă în momentul cînd în respectiva relație greșește cineva, căci după aceasta totul se denaturează și ceea ce este mai departe de multe ori este catastrofal. Astfel se ajunge să nu mai prietenim cu persoana care ni se părea că este ce-a mai de încredere; să divorțăm de persoana cu care ne-am căsătorit, cu toate că la cununia religioasă și civilă i-am jurat că vom fi împreună pînă la sfîrșit; ajungem să nu mai fim într-o armonie cu copii noștri; să nu ne mai înțelegem cu șefii sau subalternii noștri.
La un moment dat Hristos spune în evanghelie aceste cuvinte: ,,Dacă clădim casa noastră pe nisip vin apele și vînturile și o dărîmă, iar dacă construim casa noastră pe piatră nimic nu o va dărîma”. Am putea spune ca o comparație că la fel este și cu iubirea, dacă nu este fundamentată pe iertare, în orice moment de încercare se dărîmă și în loc de iubire și dragoste ce aveam față de anumite persoane, arătăm ură și mînie.
Fiecare dintre noi avem chemarea ca prin faptele cele bune să ne sfințim viața și să ajungem sfinți, căci Hristos ne-a îndemnat ,,Fiți sfinți, precum și Eu sunt Sfînt”. Cu alte cuvinte putem spune că întreaga noastră viață, trebuie să fie o tindere sîrguincioasă de a ne asemăna cu Dumnezeu. În această privință, irom. Savatie Baștovoi, în cartea menționată mai sus, ne spune următoarele cuvinte duhovnicești: ,,Dacă este să ne asemănăm cu Dumnezeu în ceva, aceasta este puterea de a ierta și a iubi. Căci, iertînd celor ce ne greșesc, ne facem părtași dragostei cu care iubește Dumnezeu lumea”.
Prot. Ștefan RÎMBU