Masă rotundă cu genericul: ,,Evanghelia în viața Familiei”. ,,Evanghelia după Marcu. Istorie. Actualitate. Necesitate”

Fiecare Creștin, și mai ales fiecare Preot, să citească, să cunoască și să înțeleagă Sfînta Scriptură, ca o datorie din iubire și ca o mîngîere sfîntă,  întru-cît așa cum ne învață Marele Apostol Pavel, în Epistola a doua către Timotei, 3, 16-17: ,,Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate, Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun”

(Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni)

În ziua de Duminică, 26 iunie, în sala sediului Episcopiei, or. Ungheni, cu binecuvîntarea Presafințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a petrecut o masă rotundă cu genericul: ,,Evanghelia în viața Familiei”,  pe tema: ,,Evanghelia după Marcu. Istorie. Actualitate. Necesitate”, organizată de Mișcarea Eparhială ,,Pentru Apărarea și Promovarea Fecioriei, a Vieții și  Familiei Tradiționale”.

Evenimentul a avut loc în contextul anului eparhial tematic, 2016, ,,Sfînta Scriptură-de la citire la fapte”. După îndemnurile Sfinților Părinți, de a citi cît mai des Sfinta Scriptură, și mai ales Duminica, să ne îndeletnicim cu citirea Cuvîntului lui Dumnezeu, la această discuție duminicală pe marginea Sfintei Evanghelii, au participat atît preoți cît și tineri, care au pregătit anterior unul din aspectele discuției.

Au împărtășit cuvinte de folos duhovnicesc: Protoiereu Bartolomeu TURTUREANU, Protopop al blagociniei Ungheni, Protoiereu Andrei URSOI, Președintele Sectorului Eparhial Învățămînt și Catehizare Religioasă, Preotul Gheorghe VACARAȘ, membru al Mișcării Eparhiale ,,Pentru Apărarea și Promovarea Fecioriei, a Vieții și  Familiei Tradiționale”, Protoiereul Nicolai BOIAN, Președintele Mișcării, tineri elevi și studenți, membri ai Asociației A.T.OM..

Prin această activitate s-a dorit o provocare și o reaccentuare a importanței citirii și cunoașterii Sfintei Scripturi, încît ,,Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compară nici o altă carte. Apoi, viața noastră va fi construită pe Cuvântul lui Dumnezeu. și vom începe să ne gândim și să luăm decizii în spiritul poruncilor divine. Cât este de frumos, atunci când cineva începe să gândească asemenea Creatorului acestei lumi!.” ne spune Părintele Sofronie Saharov.

Discuția s-a bazat pe următoarele aspecte:

  1. Istoria scrierii Evangheliei după Marcu.

  2. Contextul istoric al Evangheliei după Marcu.

  3. Autorul Evangheliei după Marcu.

  4. Simbolul autorului.

  5. Autenticitatea Evangheliei după Marcu.

  6. Timpul scrierii Evangheliei după Marcu.

  7. Structura narativă si teologica a Evangheliei după Marcu.

  8. Actualitatea Evangheliei după Marcu.

  9. Necesitatea Evangheliei.

  10. Citate despre Evanghelie și citirea ei.

  11. 10 versete din Evanghelia după Marcu, care arată că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat.

  12. Sfaturile Evangheliei după Marcu adresate Familiei.

  13. Evanghelia în viața Familiei.

  14. Locul Evangheliei după Marcu în viața Bisericii.

  15. Locul Evangheliei după Marcu în Noul Testament.

  16. Evanghelia în viața tînărului.

  17. Nu există bucurie fără o veste bună.

  18. Psihoterapia evanghelică.

  19. Rugăciunea părinților pentru copii în contextul Minunii învierii fiicei lui Iair, din Marcu, cap. 5

  20. alte aspecte.

Asemenea tinerii au relatat despre problemele depărtării tinerelor generații de Evanghelie, propunînd cîteva soluții pentru apropierea lor. Unele lucrări din cadrul discuției vor fi plasate pe site pentru a fi de folos cititorilor.

La sfîrșit, paticipanții au primit ca recunoștință o Diplomă eparhială și cîte o icoană.

Asemenea menționăm că activitate similară se va petrece și în celelalte raioane ale Episcopiei: Călărași, Nisporeni, Hîncești, pe celelalte părți ale Evangheliei: după Matei, după Luca, după Ioan.

Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, îndeamnă părintește toți Preoții din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, de a citi și tîlcui Sfintele Scripturi, organizînd discuții cu creștinii din parohie, ajutîndu-i pe aceștia să înțeleagă corect Cuvîntul Dumnezeiesc, sporind prin aceasta, lucrarea cea bună a mîntuirii!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.