Membri ai Mișcării ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale” au participat la Festivalul poeziei religioase

Vineri, 22 aprilie 2016, cu binecuvîntare Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în incinta bibliotecii publice ,,D. Cantemir” din or. Ungheni, s-a desfășurat festivalul de poezie cu tematică religioasă ,,Cuvintele Sufletului”, ediția I.

În planul de activitate pentru anul 2016 al Sectorului Eparhial, Relații Culturale, a fost inclus un proiect de desfășurare a unui asemenea festival.  Scopul acestui Festival a fost  de a valorifica un segment al tezaurului cultural-literar religios și promovarea poeziei religioase. Totodată prin acest festival s-a dorit de a evidenția personalitățile literare care au devenit consacrate anume prin poezia religioasă, de exemplu: Nichifor Crainic – unul  din cei mai mari scriitori creștini ai lumii, Ion Alexandru, Vasile Voiculescu, Radu Gyr și alții. De asemenea s-a dorit ca prin acest festival  ca să aducem spre cunoașterea tuturor Sfinții ai Bisericii Ortodoxe cu o opera lirică care au poezii religioase, de exemplu: cuviosul Efrem Sirul, Roman Milodul, Cosma Milodul, Ioan Damaschin, mitropolitul Dosoftei, Ioan Iacob Hozevitul și alții, inclusiv preoți, printre care menționăm Alexei Mateevici, cel ce  a scris imnul țării noastre.

    La acest festival au fost prezenți: din oficialitățile publice locale domnul LANGA Petru – viceprimarul orașului Ungheni, dna BARONCEA Eugenia – șefa Secției raionale de cultură și turism, deasemenea dna TOMA Rodica – directorul Casei limbii române, dna FRUNZĂ Eugenia – medic psiholog a spitalului raional Ungheni și autoare a două cărți de poezie creștină, și dna MIHAI Nadejda – directorul Bibliotecii Publice ,, D. Cantemir,, care unanim au salutat inițiativa și susțin ca acest festival să devină unul de amploare.

    Printre participanții la acest festival s-au numărat pedagogi, elevi din mai multe clase a Liceului teoretic ,,A.S.Pușkin“, elevi a Școlii Primare ,,S. Vangheli” și mai mulți elevi din cercul dramatic GINTA LATINĂ a Liceului teoretic ,,M. Eminescu” care au fredonat  cîntece pe versurile unor poezii religioase, au recitat creațiile mai multor autori, dar și din creațiile proprii. De asemenea au participat și membri ai Mișcării ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”.

    Spre final, protoiereul Ștefan RÎMBU – organizatorul acestui festival, dar și președintele Secției Eparhiale Relații Culturale, a înmînat diplome cu semnătura și binecuvîntarea Prea Sfințitului Petru tuturor participanților, mulțumind gazdei și participanților, îndemnîndu-I să participle și la ulterioarele festivaluri cu mai multe creații proprii, pentru ca acest festival să devină unul consacrat și de amploare. De asemenea a menționat că prin binecuvîntarea Prea Sfințitului, cele mai reușite creații proprii de poezie religioasă vor fi publicate atît pe site-urile, cît și în ziarul episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.