Cuvînt de povață către tineri
Avînd ca temei învăţătura Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi, Biserica are o mare grijă de tineri, pentru că ei sunt viitorul atît al bisericii, cît şi al întregii societăţi. Apostolul Pavel după ce îi dă lui Tit sfaturi cu privire la responsabilitățile ce le are ca slujitor al lui Dumnezeu, îi menţioneză că tinerii sunt o parte a Bisericii care necesită o atenție specială: ,,Sfătuiește pe tineri să fie cumpătați” (Tit 2:6). Cu acest îndemn apostolic venim şi noi către toţi tinerii de a fi cumpătaţii în toate, căci aşa cum spune iarăşi apostolul Pavel „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sînt de folos” Or, tinerii de azi trebuie să ştie că tot ce le este pus în faţă ca o normalitate crezînd că le este permis deoarece sunt tineri, nu îi foloseşte întru toate, ci chiar le poate dăuna.
După cum decurg lucrurile am putea spune că niciodată tineretul, nu a avut atîtea primejdii şi atîtea căi în faţă care îl debusolează. Şi atunci ne întrebăm: Ce este de făcut? Încotro se îndreaptă tineretul ţării, speranţa noastră de mîine, bucuria satelor şi oraşelor noastre, mîngîierea părinţilor bătrîni şi suferinzi şi viitorii credincioşi ai bisericii noastre străbune? Tinerii de astăzi trebuie să i-a aminte şi să conşteintizeze că dacă filosofiile şi ştiinţele pe mulţi i-au dezamagit, dacă plăcerile şi dezmerdările lumeşti multora le-a consumat energia şi chiar i-a îmbolnăvit, dacă situaţiile sociale şi economice pe mulţi i-a tulburat, nici pe ei nu o să-i satisfacă prea mult dacă se vor îndrepta numai spre acestea. Soluţia ideală ca tinerii să nu ieşuieze din drumul pe care îl parcurg în tinereţa lor este să se ţină de Hristos şi să-I dea voi Lui ca să le călăuzească paşii, dar să nu facă după cum li s-ar părea lor că e mai bine. Biserica prin slujitorii ei de fiecare dată atenționeze tinerii de pericolele și ispitele care apar, iar prin aceasta Biserica se îngrijeşte să-i păzească de greșeli şi păcate ce-i pot afecta, atât în această viaţă cât şi în veşnicie.
Sfîntul Ioan din Kronştadt spune: Nimic nu este mai frumos decît o tinereţă trăită în biserică şi legată de Hristos.Fiecare tînăr în felul său se străduie să fie cît mai fericit. Şi chiar îşi doresc să fie întotdeauna fericiţi. Însă dragi tineri fericiţi cu adevărat ve-ţi fi cînd nu o să ieşiţi din cuvantul părinţilor şi o să-i iubiţi sincer, cînd o să respectaţi buneii, fraţii, surorile şi prietenii. Fericiţi ve-ţi fi cînd n-o să uitaţi niciodată de biserică, de duhovnici, de rugaciune şi de citirea cărţilor sfinte. Dar cel mai fericiţi ve-ţi fi cînd o să vă păziţi trupul şi sufletul curat de păcatele tinereţii, iar mintea să v-o păziţi de gîndurile cele rele. Un scriitor spunea: Tînărul adevărat trebuie să fie o icoană a frumuseţii naturale, o icoană a înţelepciunii, o icoană a ascultării, a curajului, a jertfirii, a nevoinţei şi a sfinţeniei.
Aşadar, dragi tineri, vă îndemnăm să deveniţi şi dacă sunteţi să rămîneţi asemenea icoane vii prin care să înfrumuseţaţi Ortodoxia.
sursa www.episcopia-ungheni.md