Lectura sau televizorul? Efecte asupra copilului
Lipsa de timp este o problemă tot mai acută a vremurilor în care trăim. Tindem să muncim tot mai mult, să asigurăm familiei cele necesare dar ne scapă din vedere unele lucruri mult mai importante precum este cea a educației corecte a copiilor noștri.
Din cauza lipsei de atenție din partea adulților, copii caută o sursă alternativă de a petrece plăcut timpul și mulți dintre ei, indiferent de vârstă, privesc excesiv de mult televizorul, lectura fiind pe ultimul loc.
Există oare o legătură între vizionarea TV şi declinul abilității de a citi?
„Într-un studiu efectuat asupra unui grup de 500 de copii având vârsta cuprinsă între 9 şi 10 ani, toţi au declarat că preferă să se uite la televizor mai mult decât să citească. Aceasta este, de fapt, situația generală la nivelul tuturor societăților occidentale, unde s-a generalizat ritualul zilnic al vizionării TV.” (Maria Winn Televiziunea, Calculatoare şi viaţa de familie.1996)
Chiar şi la noi în țară este uşor de constatat că nici copiii şi nici tinerii crescuţi cu TV nu mai citesc cărţi.
„Într-un articol publicat în revista Reading Reaserch Quaterly, doi cercetători de la Universitatea Leyden din Olanda, au selectat şi sintetizat datele esenţiale privind relaţiile dintre uitatul la televizor şi citit, incluzând şi informațiile obținute din câteva ţări sau regiuni unde televiziunea avea să apară pentru prima oară. Ei au identificat principalele mecanisme prin care televiziunea subminează lectura:
- televiziune anulează satisfacția pe care o produce lectura, înlocuind-o cu plăcerea facială a micului ecran şi astfel inhibă dezvoltarea abilității de a citi;
- vizionarea solicită un efort mintal inferior celui cerut de lectură, ceia ce-l va face pe copil să găsească cititul prea dificil;
- dependenţa de televizor micșorează timpul pe care copiii sunt dispuși să-l petreacă spre a găsi răspunsul la problemele pe care trebuie să le rezolve, şi ca atare îngreuiază sau descurajează desfășurarea unei activități precum cititul. Aceasta activitate necesită răgaz pentru reflecție, răbdare şi tenacitate în decodarea semnificaţiilor.” (Healy 1990)
Televizorul presupune o experiență complet diferită de cea a lecturii:
- Lectura eliberează imaginaţia, care trebuie să construiască, să-şi imagineze sensul cuvintelor, al lucrurilor citite. Televizorul însă blochează procesul imaginativ, oferin imaginile de-a gata.
- Lectura presupune un ritm mai încet sau mai rapid, în funcţie de capacitatea de înţelegere a textului, în timp ce televiziunea, impunînd un ritm foarte rapid, cel al derulării imaginilor, depăşeşte capacitate omului de a procesa informaţia.
- Lectura înseamnă concentrarea minţii, dezvoltarea atenţiei, iar televizorul, dimpotrivă, susţine o atitudine pasivă, atenţia nefiind dirijată din interior, si captivată şi susținută prin stimuli externi.(Efectele micului ecran asupra minţii copilului. V. Gheorghiu 2013 p. 27)
Așadar, incapacitatea de a citi a copiilor de azi nu se datorează atât indispoziției pe care copiii ar arăta-o fată de o activitate care cere un efort mai mare decât vizionarea TV, cât mai cu seamă datorita nedezvoltării normale a creierului, fenomen care îngreuiază înțelegerea și însușirea semnificației lucrurilor citite.
De aceia, îndemnăm părinții sa ofere cât mai multă atenție copiilor. Sa discute cu ei și sa le explice cu răbdare orice problemă cu care se confruntă, fie ea cat de mică. Sa nu ignore cititul bibliei caci spune cuviosul Cuv. Paisie Aghioritul:
Numele pe care îl scrijelești pe scoarța unui copac se va mări, va creste odată cu el. La fel şi inima copilului tău. Ceia ce scrijelești în anii lui de gingășie vei citi în cei care vor urma .
Preot Andrei PERCIC,
Parohul bisericii „Sf. Pr. Ilie”, din s. Cioara, r. Hînceşti,
membru al mișcării epariale ,,Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale”